Posted by :|: TinTa Kibod :|: in
Juadah Sampingan
Bahan² Puff :
SATUkan :
- 100ml air
- 45ml butter/marjerin
- 600g tepung gandum - diayak
- 100g telur atau 2 biji telur - dipukul rata dengan sudu
Cara :
- Masukkan air dan butter/marjerin masak sehingga mendidih.
- Tutup api sebentar.
- Masukkan tepung gandum dan kacau cepat² sehingga rata dan tidak terlalu lembik.
- Pastikan adunan masih panas, jika tidak, pasangkan semula api sederhana dan tutup.
- Masukkan telur yang dipukul dan kacau cepat². Hasilnya seperti gambar disebelah :-
- Alas dulang pembakar dengan tracing paper/kertas minyak.
- Masukkan adunan ke dalam beg/plastik piping dan gunakan nozel ATAU gunting muncung plastik piping.
- Paipkan adunan seperti gambar disebelah :-
- Panaskan oven selama 15 minit pada suhu 180c sebelum membakar adunan.
- Bakar selama 20 minit pada suhu 180c.
- Sejukkan puff sebelum diisi inti custard.
Bahan² Inti Custard :
- 150g instant custard
- Fresh milk secukupnya
Cara :
SATUkan :
- Sebatikan instant custard dan fresh milk sikit².
- Masak diatas periuk dengan api paling kecil cukup untuk memanaskan dan sebatikan inti. Hasilnya seperti gambar disebelah :-
- Gunakan shrink ubat memasukkan isi inti custard melalui bawah puff.
Kuantiti : +- 10 biji
Resepi Asal : My Resepi
No Response to "Cream Puff Custard"
Post a Comment