Cream Puff Custard

0 komen


Bahan² Puff :
SATUkan :
  • 100ml air
  • 45ml butter/marjerin
  • 600g tepung gandum - diayak
  • 100g telur atau 2 biji telur - dipukul rata dengan sudu
Cara :
  1. Masukkan air dan butter/marjerin masak sehingga mendidih.  
  2. Tutup api sebentar.
  3. Masukkan tepung gandum dan kacau cepat² sehingga rata dan tidak terlalu lembik.
  4. Pastikan adunan masih panas, jika tidak, pasangkan semula api sederhana dan tutup.
  5. Masukkan telur yang dipukul dan kacau cepat².  Hasilnya seperti gambar disebelah :-
  6. Alas dulang pembakar dengan tracing paper/kertas minyak.
  7. Masukkan adunan ke dalam beg/plastik piping dan gunakan nozel ATAU gunting muncung plastik piping.
  8. Paipkan adunan seperti gambar disebelah :-
  9. Panaskan oven selama 15 minit pada suhu 180c sebelum membakar adunan.
  10. Bakar selama 20 minit pada suhu 180c.
  11. Sejukkan puff sebelum diisi inti custard.



Bahan² Inti Custard :
  • 150g instant custard
  • Fresh milk secukupnya
Cara :
SATUkan :
  1. Sebatikan instant custard dan fresh milk sikit².
  2. Masak diatas periuk dengan api paling kecil cukup untuk memanaskan dan sebatikan inti.  Hasilnya seperti gambar disebelah :-
  3. Gunakan shrink ubat memasukkan isi inti custard melalui bawah puff.


Kuantiti : +- 10 biji

Resepi Asal : My Resepi

If you like this post, please share it!
Digg it StumbleUpon del.icio.us Google Yahoo! reddit

No Response to "Cream Puff Custard"

Post a Comment

AnDa YaNG Ke-